HUUMEKUOLEMIA


PRINCE KUOLI FENTANYLIN UHRINA


   Kuva: ABCNEWS


" ... Minnesotan osavaltion kuolemansyytutkija on saanut suoritettua poptähti Princen kuolemansyyn tutkinnan. Samalla hänen kuolinsyynsä on selvinnyt.
Kuolemansyytutkijan mukaan Princen kuolinsyy oli opioidien yliannostus. Tutkinnan mukaan Prince otti itse vahingossa liian suuren määrän Fentanyl-nimistä kipulääkettä, joka on voimakas opioidi. Kuolemansyytutkija pitää Princen kuolemaa onnettomuutena.

Fentanyl on erittäin suuresti riippuvuutta aiheuttava ja morfiinia voimakkaampi kipulääke, jota määrätään potilaille, joilla on erityisen voimakkaita kipuja usein esimerkiksi leikkauksen jälkeen ... "

----

PAD jakaa IS:n ilmaisessa verkkomediassa olleen Sari Aution artikkelin "Äidin tuskasta" lapsen huumekuoleman edessä.


ILTA-SANOMAT: 

"Äidin tuska: ”Muut saattelivat poikansa opiskelemaan, minä vankilaan


HUUMEET
4,5 vuotta sitten poliisit tulivat Katariinan ovelle. Se ei ollut ensimmäinen kerta, mutta viimeinen kerta se oli.

PÖYDÄLLÄ ON valkoinen kastemekko. Sinisellä pistoilla kirjailtu. Itse tehtyjä kortteja äidille. Valokuvia, joissa pieni vaaleatukkainen ja sinisilmäinen poika hymyilee. Ensimmäinen urheilupaita.

Ne ovat muistoja ajasta, jolloin kaikki oli hyvin.

Pöydällä on myös kirjeitä vankilasta. Valokuvia, joissa pojan katse on pysähtynyt. Kirjekuori, jossa on tupsu vaaleita hiuksia. Kuolintodistus.

4,5 vuotta sitten poika riisti oman henkensä vankilassa.

– Hän oli minun ainokaiseni. Toivottu ja rakastettu. Kaksi lastani kuoli kohtuun, äiti sanoo.

Muistot virtaavat kyynelinä pitkin Katariinan poskia.

– Minä menetin ainokaiseni päihteille ja rikoksille. Monta vuotta ehdin pelätä hänen kuolemaansa, mutta poliisien tulo ovelle romahdutti maailmani. Sitä ennen pojan elämäntyyli oli vienyt terveyteni, äiti sanoo.

Poliisit olivat käyneet äidin ovella useita kertoja aikaisemmin, etsineet Samia ja varastettua tavaraa. Äiti oli joutunut lukemaan poikansa rikoksista lehdistä, rajusta väkivallasta, murroista, varkauksista ja vaarallista takaa-ajoista.

Äiti teki selväksi pojalleen, ettei suojele tätä rikosten seurauksilta ja kiikutti poliisille muun muassa löytämäänsä varastettua tavaraa.

Äiti kävi tapaamassa Samia vankilassa useita kertoja. Äiti uskoi ja toivoi, että tämä reissu vankilaan olisi viimeinen. Siihen halusi uskoa myös poika. Vapaus vei kuitenkin pian takaisin kaltereiden taakse.
Kun poika aloitti koulun, vanhemmat erosivat. Ongelmat alkoivat murrosiässä. Sami kärsi oppimisvaikeuksista ja jäi koukkuun peleihin. Äidin rahapussista alkoi hävitä rahaa. Poika karkaili. Äiti etsi.

– Murrosiässä hän uhkasi ensimmäistä kertaa kiivetä mastoon ja hypätä alas.

Jatkuvia pahoinpitelyjä

Äiti haki apua kouluterveydenhoitajalta ja psykologeilta.

– Sami joutui Kellokoskelle, diagnoosi oli ADHD ja nuoruusiän masennus. Kun Sami oli 19, löysin hänen huoneestaan tyhjän pilleripurkin. Menin apteekkiin sen kanssa ja kysyin, mitä se oli. Siinä oli ollut anabolisia steroideja. Täysi-ikäisyyden myötä baarimaailma oli jo avautunut, äiti kertoo.

Armeija jäi kesken. Hormonien lisäksi kuvioon astuivat ekstaasi ja amfetamiini.

– Sami kertoi kokeilleensa myös metamfetamiinia. Pojan mukaan aine oli tappaa hänet.

Pahoinpitelyt seurasivat toisiaan. Poika potkunyrkkeili kehän ulkopuolella.


– Hän oli aineissa sukujuhlissa. Valokuvista näkyy, kuinka pupillit seisovat päässä. Pyysin repimään ne kuvat.

Noin 20-vuotiaana tunsin ensimmäistä kertaa pelkoa päihteistä ja siitä, etten pystynyt lopettamaan käyttöä niin kuin muut sen aikaiset kaverit”, Sami kirjoitti päihdevalmennuksessa 2007.

– Hän oli kuin tohtori Jekyll ja Mr Hyde. Hänessä oli kaksi puolta. Selvinpäin hän oli sydämellinen, ihana poika, aineissa väkivaltainen, paha. Huumeiden vaikutuksen alaisena hän oli itselleen ja muille vaarallinen. Kavereita kuoli ympäriltä, mutta ne eivät pysäyttäneet häntä.

”Käytä aika vankilassa itsesi kehittämiseen”

Äiti joutui hakemaan omalle pojalleen lähestymiskieltoa sen jälkeen, kun Sami oli käynyt hänen kimppuunsa ja uhannut potkia tajuttomaksi. Äiti selvisi hyökkäyksestä mustelmilla ja ruhjeilla.

Poika otti pikavippejä äidin nimissä.

Vuosia jatkunut käyttö loi toisen maailman, johon kuului rikollisuus, väkivalta ja ihmisten hyväksikäyttö. Elämä oli sen verran kovaa, että todellisuuteen havahtuminen aiheutti vain käytön lisääntymistä. Ennen päätöstä raitistua olin lähellä kuolla itse, ja lähellä tappaa toisen ihmisen. Vasta tämän jälkeen päätin lopettaa pirin vetämisen”, Sami kirjoitti päihdevalmennuksessa 2007.

Äiti maksoi Samin velkoja jopa pankkilainalla ja pyysi perijöiltä, ettei pojalle tehtäisi mitään.

”Käytä vankilassa viettämäsi aika itsesi kehittämiseen, opiskeluun tms., joka olisi mielekästä ja auttaisi tulevaisuudessa. Nyt Sami positiivinen asenne ja eteenpäin elämässä. Rakkain terveisin”, kirjoitti äiti pojalleen vankilaan.

– Minun pojastani ei tullut veronmaksajaa. Kun muiden poikien äidit pitivät lakkiaisjuhlia ja saattelivat poikansa opiskelemaan, minä saattelin poikani vankilaan. Minä en voinut iloita hänen tekemistään, olla ylpeä hänen saavutuksistaan. Poikani elämä oli kuin hukkaan heitetty, äiti suree.

– Minun on ollut vaikea hyväksyä, että Samista tuli rikollinen ja päihteiden käyttäjä. Sellaiseksi en häntä kasvattanut. Hän oli ihan tavallisen perheen poika. Minä rakastin ja asetin rajat.

Viimeisellä kerralla Sami joutui vain muutaman päivän vapauden jälkeen uudelleen vankilaan. Sami soitti äidilleen sunnuntaina aamupäivällä.

– Hän oli ahdistunut ja tuskainen. Yritin rauhoitella. Poika oli harhainen, puhui, kuinka joku oli tuonut hänen selliinsä partakoneen teriä.

Samana iltana tulivat poliisit suruviestin kanssa. Muutamaa viikkoa aikaisemmin Sami oli täyttänyt 30 vuotta.

– Minun poikani oli 1990-luvun laman lapsi. Kotikaupungistamme lopetettiin silloin tukiopetus ja nuorisopoliklinikka. Nyt taas säästetään lapsista. Pelkään sellaisten säästöjen seurauksia. Kuka maksaa ja hoitaa tulevien lasten pahoinvoinnit ja sortumiset aineisiin, äiti kysyy.

– Vankien päihdehoidosta ei pitäisi myöskään säästää. Tuomitut pitäisi velvoittaa päihdehoitoon. Selvin päin poikani tajusi, mitä oli rikoksillaan aiheuttanut ja millaista tuskaa hän oli tuottanut niillä myös meille läheisille.

– Kun on minun aikani lähteä, haluan arkkuuni mukaan poikani kastemekon ja hänen urheilupaitansa, äiti sanoo. Hänellä on käsissään poikansa vaalea hiustupsu. Sitä äiti silittää ennen kuin pistää takaisin kirjekuoreen.

Äidin ja pojan nimet muutettu."

Lähde ja artikkeliin liittyvät henkilökuvat: 

IS Äidin tuska

PAD julkaisee IS:n digitaalisen ilmaismedian uutisen TanjaTynin traagisesta menehtymisestä
Valokuva
1995-2015
Tanja Tyni esiintyi sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella. Asiasta uutisoi Seiska.
"Yle TV2:n Teiniäidit-sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella mukana ollut Tanja Tynion kuollut. Hän oli kuollessaan 19-vuotias.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Seiska.

Tynin isä vahvisti tiedon Ilta-Sanomille. Tyni kuoli keskiviikon ja torstain välisenä yönä aivoverenvuotoon Helsingissä.

Isän mukaan Tanja Tyni oli kiidätetty keskiviikkoiltana kotoaan Meilahden sairaalaan, kun hänen vartalonsa toinen puoli oli äkillisesti halvaantunut.

Sairaalassa Tynillä havaittiin verisuonten huomattavaa laajentumista ja häntä alettiin valmistella äkillistä, Töölön sairaalassa tehtävää leikkausta varten. Ennen leikkausta Tyni sai kuitenkin voimakkaan aivoverenpurkauksen, vajosi koomaan ja menehtyi myöhemmin aivoverenvuodosta aiheutuneisiin komplikaatioihin Töölön sairaalassa.

Isän mukaan voimakas aivoverenvuoto johtui amfetamiinista, jota Tyni oli käyttänyt keskiviikkoiltana.

– Tanjalla on ollut ongelmia huumeiden kanssa. Se ei ole tietääkseni ollut mitenkään älyttömän rajua, vaan hän on nähnyt tytärtään viikoittain ja ollut tuolloin kunnossa. Ja kun tapasimme viimeisen kerran viikko sitten, kaikki näytti taas menevän parempaan suuntaan ja tilanne oli seestynyt – se ilahdutti minua. Mutta nyt, viikkoa myöhemmin piti käydä näin. Se tässä on surullisinta, Tanjan isä sanoo Ilta-Sanomille.

”Olimme tiiviisti yhteydessä”

Tanjan tytär on asunut jo noin vuoden Tanjan isän luona. Isän mukaan kohta 4-vuotias tytär sijoitettiin asumaan hänen luokseen, kun Tanjan omat voimat loppuivat pitää huolta lapsesta.

Tanjan voimat hupenivat isän mukaan entisestään miltei tasan vuosi sitten, viime elokuun lopulla, kun tyttären isä kuoli niin ikään äkillisesti.

– Tanja oli silloin sitä mieltä, että tytön on parempi olla minun luonani. Tytön asiat ovat nyt hyvin ja arjessa on säännöllinen rytmi, isä kertoo lapsenlapsestaan.

Tanja olisi täyttänyt 20 vuotta vajaan kahden viikon kuluttua. Isä kertoo, että he pitivät Tanjan kanssa yhtä hyvin usein.

– Olimme tiiviisti yhteydessä. Hän kävi usein minun luonani moikkaamassa ja hoitamassa tytärtään. Viimeksi näimme viikko sitten, kun hän asui luonani viikon.

”Raskaalta tuntuu”

Vaikka Tanjan elämä on isän mukaan ollut viime vuosina osittain huumeiden sumuttamaa vuoristorataa, tuli tyttären kuolema totaalisena sokkina.

– Kovia aikoja eletään. Nämä ovat ikäviä asioita ja raskaalta tuntuu. Mutta jotenkin ihmisestä kuitenkin löytyy yllättävän paljon voimia. Toisaalta tässä ei ole muita vaihtoehtojakaan.

Isä toivoo, että Tanjan kohtalo toimisi varoittavana esimerkkinä huumeiden käytön vaaroista.

– Aikanaan nuoret humaltuivat alkoholista, mutta nykyään yhä useammat nuoret vetävät päänsä sekaisin erilaisilla huumeilla, joissa piilee valtavia vaaroja. Se on järkyttävää.

– Yhteiskunnan on tehtävä jotain sille, ettei huumausaineita pääsisi niin helposti liikkumaan rajan läpi, koska se koitui Tanjankin kohtaloksi. Olen todella huolissani siitä. Sama kohtalo voi viedä vielä monen muunkin nuoren hengen, jos vapaata liikkuvuutta ei rajoiteta, Tanjan isä sanoo." 
   LähdelinkkiHOFFMAN


Näyttelijä Philip Hoffman menehtyi injektioneula käsivarressaan kotonaan 2.2.2014 vain 46 vuotiaana.


Iltalehden mukaan näyttelijä Philip Seymour Hoffman on  kuollut huumeisiin New Yorkin West Villagessa. Vainajan viereltä löytyi ilmeisesti heroiinia sisältänyt kirjekuori. Näyttelijän kuolinsyytä ei ole kuitenkaan vielä vahvistettu.


- On ilmiselvää, että kuolinsyy on huumeiden yliannostus. Hänellä oli injektioneula pistettynä käteensä, poliisi kertoo New York Timesille.


Vuonna 2006 Hoffman paljasti julkisuudessa miltei kuolleensa huumeisiin. Hän  selvisi ns. kuiville vieroituksen avulla.

- Käytin kaikki huumeet ja alkoholin, jonka vain käsiini sain. Pidin kaikesta,  kertoi Hoffman tuolloin.
Lähde

New York Post, New York Times

PAULA KOSKI

paula.koski@ilmedia.fi


Valokuva:

Linkki elämänkertaan


Valokuvia huumeisiin kuolleista


Huumeisiin kuolleita julkisuuden henkilöitäEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.