HUUMEIDEN LAILLISTAMISEN ARVIOINTIAHUOMAUTUKSIA KANNABIKSEN LAILLISTAMISTA VASTAAN
Kannabiksen laillistamisen puolesta puhuvat perustelevat käsityksiään mm. sillä, että laillistaminen vähentää salakuljetusta ja muuta nyt huumeiden ympärillä pyörivää rikollisuutta, ehkäisee kannabiksen käyttäjiä joutumasta kovien huumeiden myyjien "valtaan" ja parantaa muutenkin huumausaineiden valvottavuutta.
1) Vaikka kannabis olisi yhteiskunnan lakien ja kaupan välineenä tupakan tai alkoholin tavoin, alaikäiset saisivat sitä yhtä lailla kuin nyt saavat tupakkaa ja alkoholia. Laillisuus ei suojaa lapsia ja nuoria eikä poista välitys- ja pimeää kauppaa. Tutkimusten mukaan aikuiset välittävät yhä useammin alkoholia alaikäisille. Sama tulisi todennäköisesti tapahtumaan kannabiksenkin suhteen. Jos aikuiset eivät välitä kehitysiässä olevista nuorista, heidän aivojensa hyvinvoinnista, miksi he kantaisivat huolta kannabiksen aiheuttamasta ja tutkimuksissa osoitetusta aivojen kehittymisen vaarantumisesta?2) Tupakkaa ja alkoholia salakuljetetaan edelleen ja myydään alle kauppahintojen veroja kiertäen. Samalla tavalla voidaan edelleen salakuljettaa ja salamyydä edullista pilveä, mikä osaltaan pitää yllä rikollisuutta aineen ympärillä.3) Vapautettava kannabis ei muuttaisi lääkkeiden väärinkäyttöä, mikä on merkittävin huumeongelma Suomessa nykyään huumetyöntekijöiden mukaan. Suurimmalla hoitoon tulevalla ryhmällä on taustalla lääkeperäiset opiaatit (Subutex, ym. buprenorfiinit), joiden ympärillä käydään jatkuvaa salakauppaa ja esiintyy rikollisuutta, varkauksia, väkivaltaa ym. Nämä korvauslääkkeet lanseerattiin 1990-luvun loppupuolella osana tieteellistä "näyttöön perustuvaa hoitoa". Lääkkeillä oli tarkoitus helpottaa opiaattiriippuvaisten hoitoa, mutta aineista tulikin erityisesti katukauppatavaraa. Lääkehuumeita käytettäisiin edelleenkin laajassa mitassa.4) Kannabiksen vapauttaminen ei poista rikollisuutta amfetamiinin, kokaiinin ja heroiinin ympäriltä, sillä kukaan ei käytännössä luovu vakinaisesta amfetamiinin käytöstä vain siksi, että saisi ostaa viinakaupasta tilalle valtion pilveä. Sen sijaan monet kannabista säännöllisesti käyttäneet ovat siirtyneet 4-5 vuodessa amfetamiiniin kannabiksen tuottaman mielihyvän laimentuessa. Mitä laajemmin käytetään kannabista, pitkällä aikavälillä kehittyy sitä enemmän amfetamiiniin ja muihin koviin aineisiin siirtyviä huumeongelmaisia.5) Rikollisuus säilyisi myös kannabiksen suhteen. Vaikka kannabis vapautettaisiin, kasvatettaisiin edelleen omia viljelmiä vahvemman laadun, säästön tai oman myynnin takia, kuten alkoholin suhteen harrastetaan salapolttoa, tai välitettäisiin kaupasta alaikäisille ja juopuneille. Alkoholin ympärillä on jo laajaa kiljun tekoa ja kotiviinin valmistamista. Miksi kannabikseen suhtauduttaisiin eri tavalla?


6) Kannabiksen laillistaminen lisäisi todennäköisesti kannabiksen käyttöä ja samalla lisäisi ympäristön terveysriskejä ja vähentäisi viihtyvyyttä. Kannabista tultaisiin laillistamisen jälkeen myös polttelemaan ainakin yhtä ahkerasti ja avoimesti kuin tupakkaa. Suuri osa suomalaisia ei pidä esim. parveketupakoinnista eikä rappukäytävissä salaa tupakoivista laiskoista tupakoitsijoista. Laillistamisen jälkeen tupakan hajua, savua ja vahingollisia kemikaaleja täydentäisivät palavien "jönttien" päästöt. Kannabiksen polttaminen tuottaa myös terveyshaittoja, ja olisi epäloogista suosia uuden, yleisesti poltettavan aineen sallittavuutta samalla, kun yhteiskunta pyrkii kitkemään ympäristö- ja terveyshaittoja tuottavaa tupakointia pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.