torstai 5. lokakuuta 2017

METAMFETAMIININ KÄYTTÖ JA HUUMERATTIPALOT LISÄÄNTYMÄSSÄ
" (...) Metamfetamiinin käyttö on räjähdysmäisessä kasvussa useissa Suomen kaupungeissa. Asia käy ilmi THL:n tekemästä jätevesitutkimuksesta. Myös huumerattijuopumusten määrä ja huumetakavarikoiden määrä ovat vahvasti samaa suuntaa osoittavia, sanoo THL:n THL:n oikeustoksikologian yksikön päällikkö Teemu Gunnar.

Metamfetamiinia on aina ollut Suomessa jonkun verran, mutta valtapäihde stimulanttipuolella on ollut amfetamiini. Nyt metamfetamiini on osittain ohittanut amfetamiinin käytön. Gunnar pitää muutosta merkittävänä.

- Jätevesitutkimusten kautta päästään väestötasolla mittaamaan asiaa, jota on hankala muuten mitata. Etu on nimenomaan se, että se on lähes reaaliaikainen. Muun muassa stimulanttipuolen aineet kuten juuri metamfetamiini näkyvät jätevedessä.

Räjähdysmäistä kasvua aineen määrässä vuosina 2014-16 on tapahtunut esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Jyväskylässä ja Turussa. Helsingissä metamfetamiinia oli jätevedessä yli 2100 prosenttia aiempaa enemmän. Myös amfetamiinin määrä jätevedessä kasvoi liki 50 prosentilla kahden vuoden aikana.

- Lähtötaso on alhainen, joten prosentuaalinen kasvu on isoa. Metamfetamiinin käyttömäärissäkin puhuttiin merkittävistä määristä verrattuna amfetamiiniin.
Näkyy liikenteessä

Gunnar pitää siinä mielessä Suomen huumetilannetta vielä hyvänä, että vaikka metamfetamiinin, kokaiinin, amfetamiinin ja ekstaasin käyttö on lisääntynyt kuluneen neljän vuoden aikana, ei stimulanttien käyttö vielä näy lisääntyneinä kuolemantapauksina. Eniten tappaa Subutex.

- Niissä näkyy heroiini ja buprenorfiini, eli Subutex-kauppanimeltään, joka on yleisin kuolemantapausten aiheuttaja. Opioidit ovat huomattavasti vaarallisempi ryhmä. Totta kai stimulanttipuolen käyttö esimerkiksi liikenteessä ja metamfetamiinin käyttö liikenteessä on merkittävästi lisääntynyt. Lieveilmiöt käyttäjille ja muille ovat nähtävissä. Tutkimuksessa verrattiin myös huumerattijuopumuksia ja poliisin huumetakavarikoita. Tulokset olivat hyvin samansuuntaiset (...)"

Lue koko IL-artikkeli linkistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.