sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

HUUMEKAUPPA RÄJÄHTÄNYT KÄSIIN

MITÄ KUULUU PIRKANMAAN -  ERITYISESTI TAMPEREEN HUUMEKUVIOIHIN?

Huumekaupan kerrotaan vilkastuneen Pirkanmaalla viime vuosina. Pirkanmaalla kirjattiin viime vuonna 2 320 huumausainerikosta, mutta vastaava luku oli vuotta aikaisemmin 2 150 tapausta ja 1 911 kappaletta vuonna 2014. Suurin osa rikoksia koski käyttörikoksia. Toisaalta huumerikosten  paljastuminen ja näkyminen tilastoissa riippuu  paljon valvonnan määrästä. Todennäköisesti huumeita kaupitellaan ja käytetään paljon enemmän kuin nämä luvut antavat ymmärtää.
Onko tilanne hallitsematon rikoskomisario Jari Luoto?
– Kyllä me puutumme siihen päivittäin ja pyrimme kitkemään ongelmaa. Kiistatta on kuitenkin sanottava, että ilmiö on räjähtänyt käsiin. Välillä tuntuu, että kaikkeen ei pystytä puuttumaan, mihin pitäisi.
Ilmiö on siis jopa "räjähtänyt käsiin". Mitkä asiat ovat muuttuneet ja mitkä eivät? Internetin tiedetään tehneen huumeiden tilaamisesta entistä helpompaa. Tämä ei ole silti vaihtanut huumebisneksen peruskuviota; katukaupalla, kätköillä ja postikuljetuksilla on Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan edelleen tärkeä rooli.
– Netissä tapahtuva huumausainekauppa on vain yksi uusi osa kauppaa. Yksikään huumausaine ei nettipiuhoissa kulje. Se on ihan konkreettista toimintaa ja jossakin vaiheessa huumausaineet tulevat aina kadulle. 
Nykyajan huumekaupassa nopeus ja röyhkeys ovat valttia. Luodon mukaan perinteinen katukauppa on muuttunut jopa entistä avoimemmaksi ja vieläpä menneitä vuosia räikeämmäksi Tampereella. Huumeiden tyrkyttäminen ja kaupittelu on lisääntynyt sitten 1990-luvun päivien, muistelee Luoto. Tampereen keskusta on huumeaktiviteetin polttopiste.
– Siellä huumausaineet ja raha vaihtavat näkyvästi omistajaa. Kauppatapahtumaa ei hirveästi peitellä. Keskustassa se on erityisesti niin sanottua kädestä suuhun kauppaa, jossa myynnillä rahoitetaan omaa käyttöä.
Mikä on Pirkanmaan seudun huumekauppaa kuumentanut? Luoto arvioi tilanteen johtuvan ainakin osittain huumausaineiden kysynnän kasvamisesta. Toisaalta kynnys käydä huumekauppaa on sekin madaltunut.
– Se voi johtua myös siitä, että toimintaa ei pidetä enää minään tai katsotaan, että kiinnijäämisriski on osittain niin pieni, että tätä tehdään julkisesti.

MITKÄ HUUMEET PARHAILLAAN LIIKKUVAT?
Huumekaupan tarjonta ja ilmeisesti myös kysyntä koskee erityisesti amfetamiinia, marihuanaa, buprenorfiinia sekä uusia tuntemattomia aineita. Nettikauppa on tehnyt huumeiden tilaamisen houkuteltavan helpoksi. Samalla voidaan osaa aineita joiden vaikutuksia ei tunneta.
– Tällä hetkellä huolestuttavat huomattavan paljon nämä uudet tuntemattomat aineet, joita kaduilla liikkuu. Ne lisäävät kyllä huomattavasti huumekaupan hengelle ja terveydelle aiheuttavaa riskiä, varoittaa Luoto.

Teksti pohjautuu Kreeta-Maria Kiviojan artikkeliin Ylessä 8.6.2017
Lähde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.