tiistai 28. kesäkuuta 2016

MYÖS HUUMESIEPPO VOI OLLA RATTIJUOPPO. OLE ROHKEE JA AJA AINEITTA!
Motto: Rattijuoppo on rattijuoppo – päihdyttävästä aineesta riippumatta

Kesä on Järvi-Pohjanmaan Torstai-lehden mukaan rattijuopumusonnettomuuksien  sesonkia. Se, aiheutuuko rattijuopumus alkoholista vai huumausaineista, ei ole  Liikenneturvan kyselyyn* vastanneiden suomalaisten mielestä merkityksellistä. Valtaosa vastaajista pitää alkoholirattijuopumusta yhtä vakavana kuin huumerattijuopumusta.

Alkoholi on vieläkin suuri riskitekijä liikenteessä. Lähes puolet niistä rattijuopumusonnettomuuksista, joista seuraa henkilövahinkoja, ajetaan kesäkuukausina. Erityisessä vaarassa ovat nuoret kuljettajat. Henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuorten osuus on noin 40 prosenttia.

– Alkoholi on osa monen nuoren kesää. Tämä näkyy myös liikenteessä. Liikenneturva selvitti viime syksynä nuorten mielipiteitä juopuneena ajamisesta. Nuorista kolmasosa tietää kaverin ajaneen moottoriajoneuvolla humalassa ja joka neljäs on ollut ainakin kerran matkustajana juopuneen kuljettajan kyydissä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoo.

Kuningas alkoholi on edelleen perinteisin rattijuopumuksen aiheuttaja. Viinan rinnalle ovat tulleet huume- ja lääkeaineet. Se, millä aineilla rattijuoppo päihtyy, ei kuitenkaan ole merkityksellistä suomalaisille, sillä valtaosa Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista suomalaisista piti huume- ja alkoholirattijuopumusta yhtä vakavina.

Kampanja kannustaa nuoria olemaan #rohkee

– Nuorten humalassa ajamisen torjunnassa merkittävässä roolissa ovat kaveripiirin asenteet ja ystävien oikea-aikainen väliintulo. Liikenneturvan kesän rattijuopumuksen vastaisella kampanjalla puhutellaankin tämän potentiaalisen rattijuopon lähipiiriä. Pääviesti rohkaisee puuttumaan kaverin rattijuopumukseen: ole sinä se #rohkee, joka ei päästä kaveria kännissä rattiin, Heiskanen kannustaa.

#Rohkee-kampanja näkyy kesällä eritoten festareilla. #Rohkee on mukana mm. Himoksen Juhannuksessa, Summer Upissa Lahdessa, Jurassic Rockissa Mikkelissä, Joensuun Ilosaarirockissa sekä Kuopion RockCock-festivaaleilla.

Festareilla ja muissa tempauksissa kannustetaan nuoria jakamaan Instagramissa, Facebookissa tai muulla somekanavalla kuvan #rohkee-tunnisteella. Sosiaalisessa mediassa jaetut valokuvat ja viestit ovat sitoumuksia: jokainen kuva viestii, että kännissä ei ole ok ajaa. Kuvan jakaneet saavat tapahtumissa palkinnoksi vielä rohkeen pinkit aurinkolasit.

– Oman mielipiteen jakaminen, myös sosiaalisessa mediassa, vaikuttaa sekä omaan että kavereiden mielipiteisiin ja käyttäytymiseen. Mitä lähempää viesti kuuluu, eli mitä tutumpi ihminen viestin jakaa, sitä vahvempaa viestin kuunteleminen on, kuvailee Heiskanen.

* Rohkee-kampanjassa ovat mukana Liikenneturva, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, poliisi, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevakuutuskeskus ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkosto.

Lähde: Torstai-lehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.