keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Kommentti Yle uutisointiin presidentti Rodrigo Duterterin antamasta tappoluvasta


Ulkomaat  | 

"Presidentti televisiopuheessa: Tappakaa huumekauppiaat, saatte mitalin!

Filippiineillä pian virkaansa astuva presidentti aikoo pitää sen, minkä vaalikampanjassaan lupasi: nitistää huumekauppiaat. Rodrigo Duterten menetelmät eivät saa ihmisoikeusväen hyväksyntää.
Rodrigo Duterte .
Filippiineillä presidentinvaalit voittanut Rodrigo Duterte pitää puhetta kannattajilleen Davao Cityssä 4. kesäkuuta. Kuva: Cerilo Ebrano / EPA

Filippiineillä presidentinvaalit voittanut Rodrigo Duterte on pitänyt suuren kansanjoukon edessä puheen, jossa hän innosti kansalaisia ampumaan huumekauppiaita.
Koko valtakuntaan televisioidussa puheessa Duterte pyysi kansalaisilta apua rikollisjengien vastaiseen taisteluun.
– Älkää epäröikö soittaa meille, tai poliisille tai - jos teillä on ase - tehkää se itse. Teillä on minun tukeni, Duterte kannusti.
Jos kiinni otettu huumekauppias vastustaa pidätystä tai kuljettamista poliisiasemalle, hänet voi ampua, virkaan valittu presidentti ilmoitti.
– Ampukaa hänet, ja annan teille mitalin!

Pelätty pormestari

71-vuotias Duterte voitti toukokuun alussa pidetyt vaalit. Hän astuu virkaansa kesäkuun lopussa.
Vaalikampanjassaan hän piti tärkeimpänä tavoitteenaan lopettaa Filippiineillä rehottava rikollisuus. Hän lupasi tehdä sen puolessa vuodessa. Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että kampanja laillisen järjestyksen palauttamiseksi voi lähteä käsistä ja johtaa laajoihin ihmisoikeusloukkauksiin.
Tuleva presidentti puhui Davaon kaupungissa, jossa hän on kauan toiminut pormestarina. Kaupungissa elää vahva epäily, että Duterte on itse organisoinut moottoripyörillä liikkuvia partioita, jotka ovat tappaneet rikoksista epäiltyjä.
Dutertea vastaan ei koskaan ole nostettu syytettä. Ihmisoikeusaktiivien mielestä tämä johtuu siitä, ettei kukaan uskalla todistaa häntä vastaan oikeudessa."
Lähteet:
 
AP


-----------Taannoin myös IRA julisti sodan huumerikollisia vastaan. Kysymys koski kumminkin ns. laitonta väkivaltaa.  Tuolloin ihmisiä todella myös tapettiin, haavoitettiin tai pahoinpideltiin. Nyt presidentti antaa laillisesti luvan tappamiselle, esimerkiksi jos huumerikollinen vastustaa pidätystä. Pontimena on halu saada kansalta välitöntä tukea rikollisia vastaan. Dutertea on arvosteltu siitä, että toiminta voi johtaa "laajoihin ihmisoikeusrikkomuksiin."   IRA 


Arvostellaksemme oikein Dutertea meidän tulisi olla hyvin perillä presidentistä itsestään, Filippiinien huumetilanteesta, huume- ja väkivaltarikoksista ja yleensä rikollisten määräysvallan osuudesta yhteiskunnassa. Liberaalin oikeiston tai vasemmiston mielestä tässä tullaan vallan törkeällä tavalla puuttumaan ihmisoikeuksiin. Liberaalit kun ovat usein idealisteja mitä humanismiin tulee. Jotkut, itse kovan luokan rikolliset, kenties halveksivat sellaista heikkoutta, koska je tappavat  surutta toinen toisiaan lähes vastaavista valtapoliittista ja taloudellisista syistä johtuen. Humanistinen "paasaus" ei ole oikea tapa reagoida puheeseen.

Loogisesti ajatellen Durtealla täytyy  olla  painavia syitä toimintaan, joka olisi toteutuessaan järjestäytyneessä yhteiskunnassa ja normaaliolosuhteissa erittäin harvinaista, mutta tosin esim. vallankumoustilanteista kyllä varsin tuttua menettelyä. Tästä voi päätellä, että Durtea ehkä jo pelkää menettävänsä yhteiskunnan rikollisille - kuten on jossain määrin tapahtunut eräin paikoin Etelä-Amerikkaa.

Ihmisarvo ei ole jokin ansaitsematon syntymäetuoikeus. Se saavutetaan kehityksen ja kypsymisen myötä, mutta mielestäni se voidaan myös menettää asettumalla kokonaan inhimillisen, siis ihmisarvoisen, yhteiskunnan ulkopuolelle, kuten tekevät eräät sosiopaatit ja psykopaatit. 

Nykyään tapahtuu niin paljon törkeitä rikoksia, että monet ns. tavalliset ihmiset ovat jo ryhtyneet kannattamaan kuolemanrangaistuksen palauttamista. 

Kovinkaan moni ihminen ei silti aseta itseään toiminnallaan kiistatta ja selvästi havaitulla tavalla ihmisarvon ja ihmisoikeuksien ulkopuolelle. Eräs tärkeistä  oikeuksistamme on se, että rikoksesta epäillylle täytyy varata mahdollisuus riittävään asiansa selvitykseen. On vaarana, että väkivalta johtaa hätiköityihin "tuomarointeihin". Myös poliittisia murhia saatetaan ryhtyä tekemään enemmän. Samalla yhteiskunta muuttuu entistä suljetummaksi ja vakoilua esiintyy monessa suunnassa. Siitä ei ole pitkä matka kokonaan totalitaariseen valtioon. 

Toivottavasti presidentin puhe  innostaa filippiiniläisiä toimimaan koko kansana huumerikollisuuden kitkemiseksi seuraten ehkä pitempää mutta turvallisempaa oman esimerkin ja asiallisen informaation jakamisen tietä.  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.