perjantai 3. kesäkuuta 2016

KANNABIS, SAVUTUS JA SUMUTUS

Kaupunkilehti Tamperelainen julkaisi (14.-15.5.2016) kaksi artikkelia kannabiksesta ja tarjosi lukijoille samalla kaksi näkökulmaa aiheeseen. Tamperelainen ympäristöinsinööri ja Pirkanmaan Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Olli Soppela tuulettaa "savujen" puolesta, mutta päätoimittaja Karri Kannala säilyttää kriittisen otteen aiheeseen. Hänen mielestään kannabiksen laillistamisen puoltajat tekevät suurieleistä mielipidekäännytystä marginaalista käsin.

(Kuva: internet)

SAVUTUS


Nuori, urbaani politiikon alku Soppela tunnustautuu kannabiksen satunnaiskäyttäjäksi. Hän kertoo olevansa "kokeilija", jonka viimeisestä sessiosta on aikaa jo muutama vuosi. Kannabista oli Soppelan mukaan kiva pössytellä, tuli kiva, rauhallinen olo, mutta kokemusta haittasi epämukava ajatus toiminnan laittomuudesta. Tämä on ikävä juttu, koska Soppelan mukaan kannabista ei ole todistettu "tieteellisellä tavalla" niin haitalliseksi, että sen kieltämiselle olisi "perusteltua syytä". Soppela kannattaa kannabiksen asteittaista vapauttamista portailla sertifioitu tuotanto, lisensoitu laadunvalvonta  ja verotettu jakelu, mutta  aivan ensimmäiseksi tulisi luopua kannabiksen hallussapidon ja käytön kriminalisoimisesta.

Kannabiksen saatavuuden helpottaminen ja kriminalisoimisesta luopuminen ei Soppelan mukaan lisäisi millään tavoin huumausaineiden käyttöä "päihdetilastoissa". Tässä hän viittaa todistukseksi kokemuksiin Hollannista ja Portugalista. Kannabiksen laillistaminen tulisi Suomessa Soppelan mielestä ehdottomasti vähentämään huumerikollisuutta. 

Kannabiksen vapauttaminen on toisaalta "ihmisoikeuskysymys", Soppela puntaroi. Hänen ajatuksissaan nykyinen käytäntö jollain tavalla selvästi polkee huumausaineen käyttäjän oikeuksia ja ihmisarvoa.
SUMUTUS


Tamperelaisen päätoimittaja Kannala on erityisesti huolissaan "savujen" ympärillä käytävästä sumutuksesta sosiaalisessa mediassa.

"Käyttäjien perustelut aineen hyödyistä tuntuvat yhä älyttömämmiltä, kun kuuntelee tuoreita sosiaali- ja terveysviranomaisten kommentteja: kannabiksen tai ainakin osittain sen takia hoitoon hakeutuvien määrä kasvaa jatkuvasti."

Kannala perustelee kannabiskriittisyyttä myös poliisin kokemuksilla. Hän ottaa esille koulupoliisina toimineen Timo Härkösen kiteytyksen viime kevään tilanteesta:

"Ensimmäistä kertaa yli kymmenvuotisella urallani ollaan tilanteessa, että huumausaineet ovat tulleet lukioikäisten keskuuteen sellaisella voimalla, että virkavallalla, koulun henkilökunnalla ja vanhemmilla on herännyt huoli siitä, tuleeko heistä yhteiskuntakelpoisia ihmisiä."

Kannabiksen mainostajat toimivat Kannalan mukaan myös sellaisella innolla, että kuvittelevat keskellä samanmielisten joukkoa saavansa vaatimuksilleen kansassa aikaan suurenkin vasteen. Tosiasiassa kannabiksen käyttö on yhteiskunnan kokonaisuutta ajatellen ilmiö marginaalissa, vaikka käyttö on lisääntynyt ja samalla käytöstä koituneet ongelmat ja vahingot yhteiskunnalle. 

Kannalan näkökulmasta katsottuna yhteiskunnassamme ei ole suurta ja eriarvoistettua kannabiksen käyttäjien luokkaa, jonka oikeudet käyttää mahdollisimman vapaasti ja helposti kannabista olisivat poljetut. Marginaalista käsin ei ole viisasta huudella ja perätä muutoksia "koko sivua koskien". Toinen puoli on siinä, ettei tämän "marginaalin" laajentuminen toisaalta millään tavoin puolla kannabiksen vapauttamista, päinvastoin, se herättää huolta kannabiksen käytön aiheuttamasta ja itseaiheutetusta syrjäytymisprosessista.

"Poliisin huoli siitä, että iso osa työelämänkynnyksellä olevasta sukupolvesta ei tule edes yhteiskuntakelpoiseksi, on karu fakta."

Soppelan väite, ettei kannabiksen vapauttaminen Suomessa tule lisäämään "negatiivisia muutoksia päihdetilastoissa" on epäuskottava. Jos ja kun kannabis jo yhteiskunnan nykytilanteessa tuottaa yhä enemmän haittoja, miksi haitat vähenisivät laillistamisen myötä, kun käyttö laillistamisen vuoksi tulisi kiistatta helpottamaan kannabikseen siirtymistä ja kannabiksen käyttäjänä pysymistä? Soppela sivuuttaa myös nykytilanteen asettaman luonnollisen korjausvaatimuksen. Tepsiikö nuorten kannabiksen käyttäjien syrjäytymiseen sama "lääke", jolla syrjäytyminen on saatettu alun perin alkuun - eli miten kannabiksen saatavuuden ja hallussapidon helpottaminen vähentäisi kannabiksen käyttöä nuorisossa ja nuorten aikuisten parissa sen nykyisestä määrästä?

Ympäristöinsinööri Soppelan omakohtainen kokemus kannabiksesta on erittäin rajallinen. Kannabis ei ole todellakaan jokin lähes harmiton aine, joka tuottaa "rentoutuksen". Monet tieteellisesti pätevät tutkimukset ovat osoittaneet kannabiksen käytön heikentävän älyllistä suorituskykyä ja muistia, ja eräissä tapauksissa kannabis voi laukaista skitsofrenian. Kannabiksen käytöstä saattaa seurata psykoosi myös ilman skitsofreniaa. Ongelmat ja haitat ovat usein suhteessa käytön määrään ja käyttäjän ikään. Erityisesti nuorten kohdalla kannabis aiheuttaa suuria riskitekijöitä. Mukava "mielihyvä" on itseasiassa koukku, josta käyttäjä voidaan vetää yhä syvemmälle huumausaineriippuvuuteen.


(Kuva: internet)


FIKTIOT JA FAKTAT

Kannabiksen laillistaminen ei vähennä huumausainerikollisuutta muuten kuin (laillistetun) kannabiksen itsensä suhteen ja tässäkin vain osaksi. Kannabiksen vapauttaminen ei vähennä sanottavasti muuta huumausainerikollisuutta eikä huumaavien lääkkeiden salakuljetusta ja katukauppaa, koska näille aineille on oma kysyntänsä riippumatta kannabiksen laillisuudesta. Kauppaa tehdään nykyään paljon "siististi" internetissä. Vaikka kannabiksen ystävä ostaisi huumausaineensa laillisesti ja kivasti aivan kuin sikarit tupakkakaupasta, hänen luokseen pyrkivät tyrkylle myös muut huumausaineet internetin reittejä pitkin ja myös ystävien ja tuttujen kautta. Kova rikollisuus näyttää todelliset kasvonsa vasta jossain toisessa vaiheessa, kun joudutaan pakosta astumaan yhä enemmän ulos todelliseen huumeidenkäyttäjien ja huumekauppiaiden maailmaan.

Kannabiksen laillistaminen ei poistaisi kannabiksen kotikasvatusta, myyntiä alaikäisille, nuorten tyttöjen houkuttelemista seksikontakteihin kannabista tarjoamalla, ja kaikkein vähiten se lopettaisi veronkierron. Soppelan idealistinen ajatus, että "kaikki kannabis on verolle pantava", on toteuttamiskelvoton torso. Aina tulisi riittämään verolliseen kannabikseen nähden halvemman ja myös vahvempien lajikkeiden kasvattajia harvaanasutussa Suomessa.

Kannabiksen laillistaminen on ristiriidassa myös yhteiskunnan nykyisten pyrkimysten suhteen. Haluamme vähentää päihdeongelmien aiheuttamia haittoja ja kuluja yhteiskunnassamme. Samalla olemme halunneet minimoida tupakasta aiheutuvia haittoja, ja tupakointia on rajoitettu monin tavoin. Kannabista käytetään runsaasti polttamalla. Jos laillistamisen myötä saisimme kannabiksen polttajat perheasuntojen parvekkeille käryttämään auvoisessa kesäillassa ja saastuttamaan naapureidenkin asuntoja, tarkoittaisi se merkillistä peruutusta ajassa takaisinpäin.

Puhuttaessa Portugalin ja Hollannin kokemuksista pitäisi muistaa myös kulttuurilliset erot mutta erityisesti esim. Portugalin panostus narkomaanien hoitoon. Suomessa päihteiden käyttö on ollut perinteellisesti erittäin humalahakuista, mikä vahvistaa nopeasti riippuvuutta. Nykypäivän Suomessa - ja osaksi juuri päihde- ja huumeongelmien kasvun myötä - ollaan tingitty päihdehoidosta. Kunnilla ei ole varaa eikä halua maksaa esim. monen kuukauden pituisia yhteisöhoitokuntoutuksia. Jopa alkoholistien peruslääkitys, antabukset, joutui takavuosina kokemaan roiman hintakorotuksen.

Kannabiksen laillistamisen puolestapuhujien tilanne on kaksijakoinen. Yhtäällä liberaalipolitiikot, erityisesti aikaisemmin Vihreät - ja nyt myös Piraattipuolue - kokevat liberaalin päihde- ja huumepolitiikan juuri omaksi asiakseen, mutta toisaalla virkamiehet ja monet johtavat poliitikot ymmärtävät ennaltaehkäistä kallista päihde- ja huumehoitoa kontrolloimalla  päihteitä ja huumeita. Heistä koko yhteiskunnan etu on tärkeämpi tekijä kuin vähemmistön, huumeisiin mieltyneiden kansalaisten enemmän tai vähemmän kuviteltu "epätasa-arvo" valtaväestöön nähden.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.