tiistai 12. huhtikuuta 2016

KÄTILÖT KAASUISSA TYÖPAIKALLAAN - TYÖNANTAJA ANTOI PAKIT!


Kätilöopiston sairaalan sisäänkäynti (Wikipedia)Helsingin Kätilöopiston sairaalassa tapahtui hiljattain harvinainen väärinkäytös. Kaksi vakinaisessa työsuhteessa toimivaa ja kaksi määräaikaista kätilöä ryhtyivät imppaamaan ns. ilokaasua työaikanaan ja työpaikallaan. Ilokaasu eli dityppioksidi on tarkoitettu esim. synnytyksen aikaisten kipujen lievittämiseksi. Ilokaasua käytetään sairaaloissa tavallisesti happeen sekoitettuna ja sitä voidaan käyttää leikkauksissa myös nukutusaineena. Kaasu on hiilidioksidia kolme sataa kertaa vahvempi kasvihuonekaasu. Ilokaasu tuottaa mielihyvän tuntemuksen, lievittää kipuja ja voi aiheuttaa hallusinaation. Kätilöt kantoivat päivystysvastuuta - ja osallistuivat käytettyään huumaavaa ainetta myös synnytystehtävään. Kaikki tekoon syyllistyneet kätilöt erotettiin ilman irtisanomisaikaa. 


"HYKS:n toimialajohtaja Seppo Heinosen mukaan käytös ei ollut ollenkaan sopivaa.
– Kyse on lääkkeen anastamisesta ja suunnitelmallisuudesta. Tämä oli paha ylilyönti, Heinonen sanoo.
Hän kertoo kätilöiden vedonneen kokeilunhaluun, mutta sanoo, että työnantajan puolella kokeilua ei hyväksytty lainkaan.
– Jos lääkkeitä anastaa, niin ei ole mitään vaihtoehtoja irtisanomiselle. Tässä on kyseessä sellainen työpaikka, että lääkkeiden läsnäolo on jatkuvaa. Syntyi luottamuspula, Heinonen toteaa.
Samoilla linjoilla Heinosen kanssa on myös Naistenklinikan osaston ylilääkäri Mika Nuutila.
– Sairaala piti tätä tilannetta niin vakavana, että katsoi tämän olevan nyt ainoa mahdollisuus, mitä tässä tilanteessa voi tehdä. Olemme tilanteesta hyvin pahoillamme. Asia on meille niin vakava, että se tutkitaan perin pohjin ja huolehditaan, että tällaista ei koskaan enää tapahdu, Nuutila kertoi eilen Yle Uutisille".

Yle 2013
Ilokaasun päihdekäyttö on tunnettu ongelma. Sekaantuminen dityppioksidiin väärinkäyttötarkoituksessa voi aiheuttaa jopa kuoleman. Ilokaasuun liittyy onnettomuus- ja tukehtumisriski. Jo muutaman "ilokaasupatruunan" imppaaminen peräkkäin voi johtaa tajuttomuuteen ja vakavimmillaan, erityisesti alkoholin kanssa yhdessä käytettynä, hengityspysähdykseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.