lauantai 16. tammikuuta 2016

RAKASTETTU KANNABIS ON HAITALLISEMPAA KUIN ON USKOTTU JA TOIVOTTUKannabis lääkkeenä? Monen mietteen paikka! KANNABIKSEN KÄYTTÖ LÄÄKKEENÄ, HYÖDYT, HAITAT JA VAARAT


Tietääkseni kannabistuotteen hyödyllisyydestä on määrättyä näyttöä MS-taudin hoidossa, mutta muussa - esim. kipujen vähentämisessä koskevassa käytössä - ja yleensä kannabistuotteiden tutkiminen lääketarkoituksessa, on vaillinaista ja ilmeisesti jopa vaarallisen puutteellista, vaikka tamperelaisella apteekkarilla Markku Knuutilalla on toisenlainen käsitys asiasta. Kipulääketieteen professori Eija Kalso on mielestäni  realistisempi näkemyksissään.


Knuutila: ”Sitä on tutkittu vuosikymmenet. Itse asiassa sitä tutkittiin jo tuhansia vuosia sitten Kiinassa ja Intiassa nimenomaan lääkinnällisessä tarkoituksessa. Nyt Israel on tutkimuksen kärkimaita.” 

Kalso: ”Sativexia on tutkittu varsin hyvin MS-taudin osalta mutta muissa käyttötarkoituksissa puutteellisesti. Kannabiskukintovalmisteiden ja muiden vastaavien tutkimus on täysin riittämätön.”

Ks. koko haastattelu:Ns. lääkekannabis on esitetty tepsivä parhaimmillaan vaivaan kuin vaivaan, jopa "pyhäksi yrtiksi" sitä on välillä tituleerattu (ja mikäs siinä, kyllähän mies, joka juo päänsä täyteen viinaa kokee myös monella tavalla voivansa hetkellisesti reippaammin).

Pahimmillaan kannabispohjaisesta lääkkeestä toivottu hyöty voi kääntyä järkyttävällä tavalla aivan päinvastaiseksi:

"Kuusi vapaaehtoista on joutunut sairaalaan Rennesin kaupungissa. Yksi heistä on aivokuollut, tiedottaa Ranskanterveysministeriö.

"Tutkimuslaboratorio tiedotti Ranskan lääketurvallisuusvirastoa ANSM:lle, että koe on keskeytetty ja tavoittelee parhaillaan kaikkia kokeeseen osallistuineita." 

"ITelen mukaan testit tehtiin kliiniisiin tutkimuksiin erikosituneessa Biotrial-yrityksessä."

Lue koko uutinen: 
KÄYTÖN LAAJENEMINEN JA ADDIKTIOIDEN VAHVISTUMINEN


Näin Helsingin Sanomat: 

"Uutettua kannabista sisältävien elintarvikkeiden suosio on yllättänyt viranomaiset Coloradon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Colorado laillisti marihuanan eli kannabiksen myynnin aikuisille viime tammikuussa.
Kannabista käytetään päihteenä tavallisesti polttamalla, mutta Coloradossa sitä on alettu myydä myös uutettuna leivonnaisiin, juomiin, muroihin, kurkkupastilleihin ja jopa tomaattimehuun."


Minulle tulee laajennuspolitiikasta mieleen määrätty alkoholistien käyttäytyminen. Vannoutunut alan mies ja nainen tuppaa väkevöittämään kirkkaalla ykkösoluet, kolmosoluet ja jopa nelosoluitakin. Lisäksi hän voi kaataa viinaa viinin, liköörien ja kaikenlaisten alkoholittomien mehujen sekaan. Yksi erikoisimpia käyttöjä on myös lisätä kirkasta teehen ja tehdä "kovaa teetä" (jne. jne). 
"Rakkaalla aineella" on useita erilaisia käyttötapoja. Mutta miksi puhun "rakkaasta aineesta"? Päihdyttävä aine - olipa se kannabis tai alkoholi- tuntuu hyvältä, läheiseltä ja jopa rakkaalta vain koska elimistössä ja ihmisen tajunnallisuudessa on kehittynyt päihdeaddiktio.
On siis olemassa viina-alkoholisteja ja tavataan mariholisteja - Niin mietona huumeena kuin kannabista pidetäänkin (tosin saattaahan kohtuukäyttäjästäkin tulla alkoholisti vain keskiolutta tarpeeksi runsaasti ja pitkään ryypiskeltyään). Kaikki päihdyttävät tai huumaavat aineet voivat aiheuttaa addiktioita,  näin myös kannabis.
Myös kipulääketieteen professori yhtyy käsityksiin myös lääkekannabiksen addiktoivasta piirteestä:

Aiheuttaako lääkekannabis riippuvuutta?
Knuutila: ”Valvotuissa olosuhteissa ei.” 
Kalso: ”Kyllä aiheuttaa. Tosin riippuvuus ei kehity kaikille. Mutta sitten kun se on kehittynyt, sitä on todella vaikea hoitaa.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.