keskiviikko 30. joulukuuta 2015

NUORTEN INTO AJAA "KAMOISSA" KIIHTYNYT


Kuva: Hakalahti/ Yle


"Nuorten aikuisten rattijuopumukset ovat lisääntyneet tänä vuonna selvästi muuta väestöä jyrkemmin.  21–30-vuotiaiden rattijuopumukset ovat nousseet lähes kuusi prosenttia, kun keskimäärin ollaan kuta kuinkin viime vuoden vauhdissa. 51–60-vuotiaiden rattijuopumukset ovat jopa vähentyneet yhdeksän prosenttia tänä vuonna.
– Nuorten aikuisten rattijuopumusten kasvuun  on useitakin syitä, mutta yksi on huumeiden käytön lisääntyminen. Poliisi pystyy nykyään tekemään huumetestejä aika mukavasti ja jos veressä on esimerkiksi kannabista, siitä tulee ihan normaali rattijuopumus, sanoo tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta.
Vielä vuosituhannen alussa huumeista johtui vain viisi prosenttia rattijuopumuskäryistä. Tänä vuonna osuus on jo päälle neljänneksen. Kun mukaan otetaan alkoholin ja huumeiden sekakäyttäjät, nousee huumeissa kärynneiden osuus jo liki kolmannekseen (...)"

Ks. koko uutinen kuvituksineen:


BSF-kommentti: 
Nuorten lisääntynyt kiinnostus huumeisiin, ja erityisesti kannabistuotteisiin, näkyy nyt ja tulee näkymään tulevaisuudessa lisääntyneinä "rattikäryinä". Suuntaus varmaankin heikentää samalla liikenneturvallisuuttamme. Se, että poliisin kyky tarkkailla huumeiden käyttöä tehokkaammin on parantunut, osaltaan jyrkentää lukuja, mutta toisaalta onhan kaikilla muillakin "mittareilla" jo havaittu kannabisaallon kohoaminen ja rantautuminen milloin minnekin, joten eiköhän pääsyy myös huumerattipaloihin löydy erityisesti nuorten aikuisten kasvaneesta huumetottumuksesta ja samalla vääristyneistä liikennekäyttäytymismalleista. 
Törkeiden rattijuopumusten vähentyminen on tervetullut ilmiö. Johtuuko tämä sitten kannabiksen käytön lisääntymisestä vai tästä ja tämän ohella jostain toisesta syystä, jää tässä selvittämättä.
Huumeiden käytön osuus rattipalotapauksissa suhteessa sekakäyttöön on kasvanut - mikä on  aika yllättävää. Onhan päihdemaailma muuttunut muuten vuosien varrella sekakäyttöä suosivaksi. Sekakäyttö on tosin sekin lisääntynyt mutta jonkinlainen puhtaampi huumepiikki on nyt havaittavissa, koska huumepylväs on nyt nousemassa nopeammin. 

Kertooko tämä yleensä huumeiden käytön nopeasta kasvusta kentällä? 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.