maanantai 7. syyskuuta 2015

Hoitaako evoluutio huume- ja päihdeongelmat kuntoon?Törmäsin netissä seuraavaan mielenkiintoiseen katkelmaan. Kopioin sen koneelleni mutta unohdin tallettaa osoitteen, mutta julkaisen tämän silti koskettavuuden takia:

"Jos alkoholiongelmasta puhutaan, niin eiköhän meidän vain pidä sietää evoluution mekanismit tässä asiassa. Vahvat eivät päädy kadulle tortut housuissa, vaikka viinaa saisi vesihanasta kotoa. 

Emme voi enää kaikkein sortuvinta ainesta paapoa, jos heidän himonsa viinaan on niin vastaansanomatonta. Sama pätee näihin nolostuttaviin kannabisprofeettoihin, jotka eivät näe omaa tilaansa lainkaan. Sängystä käsin tapahtuva maailman uudelleenjärjestely ja ideointi on koomista katseltavaa. 

Tylsistyneet ja passiiviset haaveilijat ovat jääneet hokemaan, että kannabis on parempi kuin alkoholi ja se ei tuota mitään haittoja. Samalla he tutkimuksenkin mukaan käyttävät molempia hyvin runsaasti ja ovat pöhinöissään herkkähipiäisiä ja väkivaltaisia - toisin kuin uskottelevat. Molemmat päihteet tulee sallia ja evoluutio hoitaa kuntoon, kuka selviää. Kansa tarvitsee oopiuminsa ja ne jotka eivät ole houkutuksiin taipuvaisia pääsevät näkemään irvokasta sirkusta muutamia vuosia, voiden itse hyvin."

Tämä teksti on kirjoitettu kovalla tyylillä mutta sen analyysi on terävää. Kirjoittaja on nähnyt läheltä näitä asioita, kenties pettynyt ja ahdistunut lopuksi. Nykymenossaan yhteiskunta on jatkuvasti höllentänyt huumekontrollia, mutta hoitaa edelleen höllän politiikan osaksi pahentamaa huumeongelmaa monella tavoin - kuitenkin vasta silloin, kun ongelmat ovat kärjistyneet todella vaikeiksi ratkaista ja  kalliiksi hoitaa. Evoluutiosta puhuminen ei tue eikä lohduta sen enempää huumeongelmaisen isää, äitiä tai lasta tai puolisoa. 

Selvää kuitenkin se, että kirjoittaja on jollain tavalla erittäin turhautunut. Pettymystä, kiukkua, voimattomuuden tuntemusta ja purkautuminen tähän. Tai sitten tulkintani on vain oma projektio näistä kaikista aineksista, siis peilattua omista tunteista käsin. Joka tapauksessa huume- ja päihdeongelmat ovat todella tärkeällä sijalla yhteiskunnan ratkoessa hyvinvoinnin tiellä olevia esteitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.