torstai 19. maaliskuuta 2015

KANNABIS MUKANA POLTTAMASSA POROKSI PUOLUSTUKSEMME USKOTTAVUUTTA


    Lähde: HS 19.3.2015

Ennen SA kärsi esimerkiksi kranaattipulasta. Nyt SA kärsii nuorten miesten päihdeongelmista! Erityisesti kannabiksen lisääntynyt käyttö nuorten miesten keskuudessa on ruvennut jo haittaamaan armeijan rauhanajan toimintaa. Näin asian tiimoilta uutisoitiin mediassa:

Vuosikymmenellämme huumeiden tai lääkkeiden väärinkäyttö on johtanut yhteensä noin tuhannen varusmiehen palveluksen keskeyttämiseen. Keskeyttäneiden määrän kasvu arvioidaan johtuneen viime vuosina käytännössä vain kannabistuotteista.

Puolustusvoimilla on huumausaineiden käyttöön nähden lähes nollatoleranssi.

"Huumausaineet ja Puolustusvoimat eivät sovi yhteen", tiivistää Sotilaslääketieteen keskuksen johtaja, lääkintäeversti Jouko Peltomaa.
"Huumausaineet muodostavat vaaran yksilölle ja toiminnalle. Ne saattavat houkutella myös varkausrikollisuutta ja muuta rikollisuutta."

Puolustusvoimien nollatoleranssissa on kuitenkin kannabiksen mentävä aukko. Yksittäinen kannabiskäry palveluksen alussa ei aina johda kasarmilta lähtöön.

"Kyse on siitä, minkä sortin huumeesta jää kiinni. Varsinkin jos jää kiinni kannabiksesta palveluksen alkuvaiheessa, joudumme käyttämään harkintaa. Kannabishan näkyy virtsassa jopa noin kuukauden sen käytön jälkeen. Käyttö on voinut tapahtua ennen palvelukseen astumista", Peltomaa sanoo.

"Jos varusmies pystyy kohtuullisen vakuuttavasti perustelemaan palvelusta edeltäneen käytön, yksi positiivinen kannabiskäry ei johda heti pois heittämiseen. Se johtaa siihen, että hän joutuu syyniin. Hänet voidaan kutsua myöhemmin antamaan virtsanäyte, jolloin katsotaan, onko se puhdas vai ei."

Peltomaan selvityksen mukaan uusi positiivinen näyte johtaa heti palveluksen keskeyttämiseen.

Helsingin Sanomat 
KOTIMAA 
Katso koko uutinen linkistä 

Monet haluavat nähdä kannabiksen paljon muita huumausaineita myönteisemmässä valossa. Tosiasiassa yksikään laitos, jonka suoritteisiin kuuluvat äärimmäisen haastavat tehtävät - esimerkiksi palokunta, rajavartiolaitos, poliisi, sairaanhoito ja armeija - ei tohdi hyväksyä henkilöstönsä huumausaineharrastuksia, ei "edes" kannabiksen huumaavaa käyttöä. 

Armeijasta passitetaan nyt vuosittain kotiin n. puoli rykmentillistä potentiaalisia sotamiehiä. Heihin luotetaan jatkossakin vähemmän, ja heidän itsetuntoaan jää kalvamaan potkut. Osa heistä ei tosin edes armeijaan  millään kuulu, koska kannabis ja kenties vielä muut huumeet ovat heikentäneet kykyjä. Kuka voisi hoitaa miehen tehtävät, jos huumausaine vie miestä eikä mies huumausaineitta? Se on nimittäin selvää, että  kykeneväinen nuori mies lopettaisi kannabissekoilut viimeisään miesten koulussa, jos vain - ei olisi tavalla tai toisella jo riippuvainen kannabistuotteista.

Tätä menoa menetämme kymmenessä vuodessa n. divisioonan verran varusmiehiä ennen ensimmäistäkään varsinaista laukausta. Tätä vartenko veteraanimme taistelivat? Ja mitä kehityskulku kertoo tulevasta puolustuskyvystämme ulkovaltioille? Eikö armeijamme kuntoa jo muutenkin epäillä, koska väkilukumme on pieni, armeijamme ajettu säästökuurille, ja miinoistakin on jo luovuttu? Ei sota yhtä meistä kaipaa, sanotaan. Mutta miten suu pannaan silloin, jos hätätilanteessa kaivataan riveihin jo tuhansia taistelijoita, jotka vetelehtivät kotona ja puistoissa huumausaineiden parissa askarrellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.