keskiviikko 25. helmikuuta 2015

KANNABIS VIE MIELIHYVÄÄ JA LISÄÄ MASENTUNEISUUTTA


Elämästä nauttiminen ja huumeet eivät sovi mainostamisesta huolimatta yhteen 
(Kuvitus: internet)Kannabiksen käyttäjillä on muihin nähden nelinkertainen riski sairastua masennukseen. He hautovat neljä kertaa useammin myös itsemurhaa ja heillä on neljä kertaa enemmän anhedoniaa eli kyvyttömyyttä tuntea mielihyvää


Amerikkalaistutkijat selvittivät 15 vuoden seurantatutkimuksessa masennuksen ja kannabiskäytön yhteyksiä. He totesivat lisäselvitykset vielä tarpeellisiksi riskikäyttäjien kartoittamiseksi. Tutkijat epäilivät, ettei lääkkeeksi määrätty kannabis lisää välttämättä sellaisten potilaiden itsemurhavaaraa, jotka elävät sairautensa kanssa elämänsä viimeisiä päiviä.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on uskottu, että kannabiksen käyttäjät itse lääkitsevät aineella masennustaan ja tuskaisuuttaan. Toiset pitkittäistutkimukset taas ovat osoittaneet, että kannabiksen käyttö on masennuksen aiheuttaja. Tutkijat seurasivat 15 vuoden ajan vajaata 2 000 amerikkalaista, joista osa käytti tutkimuksen alussa kannabista ja osa ei, osa oli masentuneita ja osa ei. Tutkimuksen alussa 83 käytti kannabista ja heillä oli tällöin muita enemmän masennusoireita. Tutkimuksen lopussa heillä oli masennusta jo nelinkertaisesti muihin nähden. Tutkijat totesivat, että kannabiskäyttäjien muut, masennukselle altistavat luonteenpiirteet tulisi selvittää jatkotutkimuksissa. Lääketieteellistä kannabiksen käyttöpolitiikkaakaan ei tutkijoiden mukaan voi muuttaa tämän tutkimuksen perusteella."

Lähteet:

Uutispalvelu Duodecim


(American Journal of Psychiatry 20012; 158: 2033 - 2037)

Kannabis lisää masennustaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.